PROJECTES EUROPEUS
PROJECTES DESTACATS
→ Projecte executiu per la Millora de les instal·lacions del laboratori de cria de nàiades de l’Estany de Banyoles (Porqueres)” [2023]
Dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea – Next generation UE.
→ Millores als camins de la Caseta de Fusta i de l’Antón Prat per a l’ordenació de l’ús públic (Estany de Banyoles). [2022]
A través dels ajuts de la Diputació de Girona per actuacions de conservació del patrimoni natural en espais d’interès natural (EIN) per les anualitats 2022-2023, el Consorci de l’Estany va poder executar la FASE 1 d’aquest projecte de millora dels camins de la Caseta de Fusta i de l’Antón Prat amb l’objectiu d’ordenar l’ús públic d’aquest sector.
→ Gestió de la vegetació i eliminació d’espècies de flora exòtica invasora local, al nord-est de l’Estany de Banyoles. [2022-23]
Dins la memòria tècnica de “GESTIÓ D’HÀBITATS I REGULACIÓ DE L’ÚS PÚBLIC, AL SECTOR NORD-EST DE L’ESTANY DE BANYOLES”. S’ha actuat al sector nord est de l’Estany de Banyoles.
→ Actuacions de protecció de la cubeta d'inundació i creació de refugis per a ratpenats a la Platja d'Espolla (Municipi de Fontcoberta) [2021]
Actuacions que han permès, per una banda, la creació d’un refugi per a ratpenats a la caseta de l’antic camp de tir actualment en desús i, per l’altra, la recuperació de la vegetació dels marges de la cubeta de la Platja d’Espolla en punts on actualment es troba molt deteriorada.
→ Restauració ecològica i recuperació paisatgística dels sud-oest de l’Estany de Banyoles. Actuacions adreçades a la gestió d’hàbitats i ecosistemes. [2021]
L’objectiu general de les actuacions realitzades s’han centrat en una intervenció directa en la creació i millora d’àrees amb potencial restaurador per a l’increment de la superfície hàbitats d’interès comunitari que són claus a l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles.
→ Millora i renaturalització dels hàbitats d’aiguamolls i boscos inundats als aiguamolls de la Puda. [2021]
L’objectiu general de les actuacions s’han centrat en tres tipologies d’actuacions entre els quals destaquen les adreçades a la creació d’una llacuna permanent i d’unes basses temporànies i la millora estructural de la vegetació per l'entrada de bestiar a la parcel.la de pastura.
→ Recuperació dels prats humits i jonqueres al Pla dels Estanyols (Pla de l’Estany)”. Recuperació d’herbassars humits, jonqueres, prats de dall i làmina d’aigua oberta al Pla dels Estanyols. [2020]
L’objectiu general s’ha centrat en tres tipologies d’actuacions entre els quals destaquen les adreçades a la recuperació d'herbassars humits, jonqueres, prats de dall i làmina d'aigua oberta.
→ Conservació d’hàbitats i espècies i ordenació d’ús públic al sector dels Amaradors (Estany de Banyoles). [2019]
Projecte que engloba actuacions tant de conservació com d’ús públic. Destaquem els objectius de les actuacions encaminades a la conservació d’hàbitats i espècies d’interès comunitari.
→ Prova pilot per l’estudi de la viabilitat de la nàiada (Unio mancus) com a sentinella de malalties infecciones d’importància per a la salut pública. [2018]
Amb aquest projecte es va assajar la viabilitat de l’espècie U. mancus com a sentinella per la detecció i monitorització de malalties infeccioses com ara el paràsit Toxoplasma gondii, (que provoca la toxoplasmosis), el bacteri Escherichia coli i el virus de l’Hepatitis E (VHE).
→ Eradicació de la població de la cloïssa asiàtica Corbicula fluminea de l’Estany de Banyoles. [2016]
A finals d’estiu de 2016 es va detectar una població de Corbicula fluminea, una espècie exòtica altament invasora i que pot estendre’s ràpidament a la resta de l’Espai Natural. Per sort i després de vàries prospeccions a la resta de l’Estany, l’espècie tan sols es va detectar al sector del litoral de la Caseta de Fusta.
→ Projecte de Millora dels boscos de ribera inundats al sector de la Puda a l’EIN de l’Estany de Banyoles “Riberbosc”. [2015]
L’objecte principal del projecte és la millora de la qualitat dels boscos de ribera i dels espais oberts de la zona dels aiguamolls de la Puda, al sud de l’Estany de Banyoles. Concretament a l’entorn de l’estanyol de la Cendra i l’estanyol de Montalt.
→ Restauració i millora del rec de Vimeteres. [2014]
L'objectiu general de les actuacions que es plantegen dins el projecte són per afavorir la recolonització d’espècies pròpies d’aiguamolls, mitjançant una adequació de l’espai existent. Els objectius específics del projecte, es refereixen al tram de rec de Vimeteres comprès entre el Parc de la Draga i la pesquera La Cala.
→ Control de la flora exòtica a finques públiques i conveniades de l’entorn de l’Estany de Banyoles “Flora Aliens”. [2013]
Amb el projecte es pretén potenciar els boscos de ribera autòctons i la vegetació d’aiguamoll, amb l’objectiu d’afavorir la vegetació autòctona de la zona LIC.
→ Conservació de la bavosa de riu (Salaria fluviatilis) i altres espècies amenaçades de fauna aquàtica a l’Estany de Banyoles. [2011]
L’objectiu general del projecte és la recuperació de la població singular de bavosa de riu a l’Estany, i d’altres espècies de fauna aquàtica amenaçada que coexisteixen o depenen d’aquest peix, a través de la creació i millora dels hàbitats òptims amb la finalitat de garantir la seva conservació a llarg termini.
→ Preservació i restauració dels hàbitats i espècies d’interès especial a l’Estany de Banyoles. [2010]
Totes les actuacions que es plantegen en aquest projecte tenen per objectiu la conservació i millora de l’estat ecològic dels hàbitats i espècies d’interès comunitari o que formen part dels annexes de la legislació aplicable a l’espai d’interès natural de l’Estany de Banyoles.
→ Construcció d’una barrera per a peixos a la riera de Can Morgat, a l’Estany de Banyoles. [2009]
Com a mesura per evitar que penetrin i s’estableixin les espècies exòtiques de peixos presents a l’Estany, s'ha valorat la construcció de barreres per a peixos en els cursos d’aigua que connecten les llacunes amb l’Estany, que resulta especialment indicat en el cas de la Riera de Can Morgat.
→ Restauració de prats humits i jonqueres a l’entorn de l’estanyol d’en Montalt [2008]
En els camps cedits per l’Institut Magdalena Aulina, s’ha dut a terme un projecte de restauració per tal de potenciar prats humits i jonqueres. L’objectiu general d’aquest projecte és la gestió d’aquests terrenys, per tal de que s’hi desenvolupin prats humits i jonqueres, hàbitats d’interès comunitari protegits per la directiva europea 43/92 d’hàbitats i la seva fauna associada.
→ Restauració d’ambients aquàtics i al·luvials a l’Espai Natural de l’Estany de Banyoles [2006]
Una de les principals actuacions del projecte LIFE 03 NAT/E/000067 Restauració dels ambients aquàtics de Porqueres i de Banyoles, és la creació de zones d’aiguamolls amb marges forestals de bosc de ribera que s’ubiquen a la banda nord i nord-oest de l’Estany, als sectors dels Amaradors i del pla de Can Morgat.
→ Projecte Cigonya Blanca. Aviari a Banyoles (Conveni entre la Fundació Territori i Paisatge i el Consorci de l’Estany) [2006]
Aprofitant el conveni de cessió d’uns terrenys de la finca de Casa Nostra, el Consorci de l’Estany s’ha afegit al projecte global de reintroducció de cigonya blanca a Catalunya amb l’ajut de la Fundació Territori i Paisatge.
→ Millora d’un tram del Camí de Goma al sector dels Amaradors de l’Estany de Banyoles [2006]
El sector dels Amaradors, on s’han desenvolupat les accions de creació i restauració d’aiguamolls i boscos de ribera ha experimentat diversos canvis en l’ordenació dels fluxos de persones. La modificació més important va ser la creació, el setembre de 2005, del camí nou dels Amaradors i Lió, que va deixar obsolet l’antic camí de Goma.
→ Creació d’un tram de camí pedestre al Sector Amaradors-Lió de l’Estany [2005]
Pel fet de tractar-se d’una zona altament freqüentada, s’ha creat un nou camí al sector per tal de desviar els visitants cap a una nova ruta o itinerari.
→ Recuperació de la llera de la riera dels Tenyers [2004]
Aquesta riera correspon a un dels recs d’entrada a l’Estany que hi porta aigua de forma continua i s’alimenta principalment per l’aigua que brolla de la font ferrosa del pou del Castell. Durant l’any 2003 es van donar nombrosos períodes de pluges torrencials que provocaven inundacions temporals a tocar de la carretera de la circumval•lació.
El Consorci treballa per compatibilitzar els usos i activitats (esportives, de lleure, turístiques, etc.) amb la conservació i gestió de l'Espai Natural Protegit.
El Consorci treballa per compatibilitzar els usos i activitats (esportives, de lleure, turístiques, etc.) amb la conservació i gestió de l'Espai Natural Protegit.
El Consorci treballa per compatibilitzar els usos i activitats (esportives, de lleure, turístiques, etc.) amb la conservació i gestió de l'Espai Natural Protegit.
CONSORCI DE L'ESTANY
DE DILLUNS A DIVENDRES
DE 9 H A 14 H
PLAÇA DELS ESTUDIS, 2
17820 - BANYOLES (GIRONA)
972 576 495
consorci@consorcidelestany.org
CONSORCI DE L'ESTANY
DE DILLUNS A DIVENDRES
DE 9 H A 14 H
PLAÇA DELS ESTUDIS, 2
17820 - BANYOLES (GIRONA)
972 576 495
consorci@consorcidelestany.org
Imatges web: Consorci de l'estany / Sílvia Puig Planells
Disseny web: Estudi Oliver Gràfic
CONSORCI DE L'ESTANY
DE DILLUNS A DIVENDRES
DE 9 H A 14 H
PLAÇA DELS ESTUDIS, 2
17820 - BANYOLES (GIRONA)
972 576 495
consorci@consorcidelestany.org
Imatges web: Consorci de l'estany / Sílvia Puig Planells
Disseny web: Estudi Oliver Gràfic