Gestió de la vegetació i eliminació d’espècies de flora exòtica invasora local, al nord-est de l’Estany de Banyoles.

Dins la memòria tècnica de “GESTIÓ D’HÀBITATS I REGULACIÓ DE L’ÚS PÚBLIC, AL SECTOR NORD-EST DE L’ESTANY DE BANYOLES”. S’ha actuat al sector nord est de l’Estany de Banyoles. En concret les actuacions realitzades a aquest sector han estat:

  • Millora estructural del bosc
  • Eliminació d’arbrat i planta arbustiva de la flora exòtica invasora local
  • Gestió de prats de dall i fenassars

A continuació es resumeixen les accions realitzades a cada grup d’actuacions esmentats:

 

Millora estructural del bosc

 

  • Tallada d'arbres i branques mortes amb risc de caiguda o a terra per tal d'afavorir el bosc de ribera i les comunitat d’herbàcies que es desenvolupen. Treballs manuals amb suport puntal de cabrestany fins al punt temporal d'acopi. S’han deixat puntals de fusta sense brancada d’una llargada de fins a 5 m.
  • Treballs de recollida i càrrega a camió de petita dimensió de la fusta i brancada. Transport del material al punt de transferència de l'abocador de Puigpalter per ser tractat com a residu verd.

 

La superfície d'actuació final ha estat de 18 ha (àrea amb aiguamolls, canals i prats que dificulta l'accés). L’actuació ha estat realitzada amb dues brigades d'un monitor especialitzat i un peó d'un centre especial de treball.

 

Eliminació d’arbrat i planta arbustiva de la flora exòtica invasora local

 

ACTUACIÓ DE CONTROL INICIAL (2022):

 

  • L’eliminació de peus arboris, arbustius de les espècies no pròpies i que són clarament invasores a la zona: Ligustrum lucidum,  Trachycarpus fortunei, Prunus cerasifera, Lonicera japonica, Pyracantha angustifolia, Cotoneaster sp., Phytolacca americana. Inclou arbres com: Platanus x hispanica, Acer negundo, Fraxinus americana i Ulmus americana.

 

La metodologia emprada ha estat en base al Protocol pel control de la flora exòtica invasora  [Desembre 2013] del Consorci de l'Estany. S'ha aplicat herbicida sistèmic a de forma localitzada i a nivell del tocó.

Actuació realitzada amb una brigada d'un monitor i dos peons d'un centre especial de treball.

La superfície total d'actuació ha estat de 18,28 ha (àrea amb aiguamolls, canals i prats que dificulta l'accés). Ara bé es va categoritzar les àrees d’actuació segona la densitat d’espècies presents a eliminar i el rendiment estimat per cadascuna de les zones.

En aquesta actuació s’ha retirat un total de 2.766 peus d’espècies exòtiques invasores que van des de petits rebrots a arbres de grans dimensions de les espècies a dalt esmentades:

 

Imagen 1

ACTUACIÓ DE REVISIÓ (2023):

  • Revisió de l'àrea d'actuació de 2022 per l'eliminació dels rebrots i altres peus residuals (18,28 ha). Actuació realitzada amb una brigada d'un monitor i dos peons d'un centre especial de treball.

 

  • Treball de recollida i càrrega de les restes vegetals en un camió de petita dimensió. Transport del material al punt de transferència de l'abocador de Puigpalter per ser tractat com a residu verd. Actuació realitzada amb un equip de 1 monitor i 2 peons.

 

En aquesta actuació s’ha retirat un total de 911 peus d’espècies exòtiques invasores que majoritàriament es tracta de petits rebrots a més d’uns quants exemplars d’una subespècie de Prunus cerasifera que no es va eliminar durant l’actuació de 2022. Concretament els exemplars retirats es resumeixen en la següent taula:

Imagen 2

Així doncs podem concloure que amb l’actuació realitzada durant el 2022 i 2023, s’han retirat de l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles un total de 3.677 peus d’espècies exòtiques invasores, algunes dels quals de grans dimensions.

 

Gestió de prats de dall i fenassars

 

  • Sega manual de prats i espais oberts de la zona nord-est de l'Estany. S’han realitzat dos dalls de tardor (2022 i 2023) amb un equip d’un monitor i dos peons. Accions per tal d'afavorir les zones de caça de libèl·lules, pol·linitzadors i els poblaments d'orquídies entre altres. Per altra banda les segues reiterades permeten mantenir el control d'espècies exòtiques com per exemple Aster pilosus. La superfície d’actuació ha estat de 3,04 hectàrees el 2022 i de 3,04 hectàrees durant el 2023.

 

  • Sega amb tractor dels prats de mida gran que han permès el treball amb aquesta eina sense malmetre la resta de vegetació existent. S’han realitzat dos dalls de tardor, un a la tardor 2022 i un altre a la tardor 2023. L’herba restant s’ha rampinat i recollit. Amb aquesta metodologia es pretén afavorir el desenvolupament de les espècies de prat de dall d’interès local definides a l’avaluació de l’estat ecològic de parcel·les de prat de dall de Banyoles mitjançant el mètode de transsectes (Aprèn serveis ambientals, 2022) com podrien ser exemplars de Aphyllanthes monspeliensis, Campanula sp., Euphorbia nicaeensis Hypericum sp. Scabiosa sp., Ononis sp. Psoralea bituminosa, Sanguisorba sp., Orchidaceae, Vicia sp.;  S’ha actuat a una superfície total de 4,02 hectàrees on fins ara no s’emprava aquesta metodologia.

El Consorci treballa per compatibilitzar els usos i activitats (esportives, de lleure, turístiques, etc.) amb la conservació i gestió de l'Espai Natural Protegit.

LogotipConsorci
_-14
AjuntamentP
_-15
_-17
Logotips

CONSORCI DE L'ESTANY

DE DILLUNS A DIVENDRES

DE 9 H A 14 H

PLAÇA DELS ESTUDIS, 2
17820 - BANYOLES (GIRONA)
972 576 495
consorci@consorcidelestany.org

Avís legal

Política de protecció de dades

Política de cookies

Imatges web: Consorci de l'estany/

Sílvia Puig Planells

Disseny web: Estudi Oliver Gràfic

LogotipConsorci
_-14
AjuntamentP
_-15
_-17
Logotips

CONSORCI DE L'ESTANY

DE DILLUNS A DIVENDRES

DE 9 H A 14 H

PLAÇA DELS ESTUDIS, 2
17820 - BANYOLES (GIRONA)
972 576 495
consorci@consorcidelestany.org

Política de privacitat

Avís legal

Imatges web: Consorci de l'estany / Sílvia Puig Planells

Disseny web: Estudi Oliver Gràfic

LogotipConsorci
_-14
AjuntamentP
_-15
_-17
_-18

CONSORCI DE L'ESTANY

DE DILLUNS A DIVENDRES

DE 9 H A 14 H

PLAÇA DELS ESTUDIS, 2
17820 - BANYOLES (GIRONA)
972 576 495
consorci@consorcidelestany.org

Política de privacitat

Avís legal

Imatges web: Consorci de l'estany / Sílvia Puig Planells

Disseny web: Estudi Oliver Gràfic