La Generalitat concedeix 240.000 euros al projecte del nou Museu Darder de Banyoles

14-07-2010:CAM - Diari de Girona / Sònia Tubert - La Generalitat de Catalunya ha confirmat una subvenció de 240.000 euros a l´Ajuntament de Banyoles per tirar endavant el projecte museogràfic del nou Museu Darder-Centre d´Interpretació de la Conca Lacustre.
Actualment s´estan acabant les obres de rehabilitació de l´edifici, i el Consistori banyolí està a punt de licitar el projecte executiu de l´interior. La idea és poder obrir-lo de nou al públic a mitjan de l´any vinent.

L´alcalde de Banyoles, Pere Bosch, ha explicat que la intenció és «reinterpretar el que era el Darder i donar-li un nou sentit».
Les finalitats del renovat equipament seran «explicar com eren els museus del segle XIX i la importància de la taxidermia, i també explicar al centre de la ciutat com funciona l´estany».
De moment ja es disposa d´un avantprojecte que comença a insinuar com es definirà tot això, però ara falta redactar-ne el projecte executiu.
En una reunió que han mantingut aquesta setmana l´alcalde i el director general de Patrimoni, la Generalitat s´ha compromès a fer una aportació de 240.000 euros per sufragar un terç del cost del projecte.
L´Ajuntament i la Diputació de Girona també hi aportaran la mateixa quantitat. Segons les previsions de l´alcalde, entre la segona meitat del 2005 i principis del 2006 s´anirà desenvolupant aquest projecte, que es farà per fases.
El futur Museu Darder-Centre d´Interpretació de la Conca Lacustre utilitzarà les noves tecnologies per explicar com es va formar l´estany, quins elements s´hi poden trobar i com hi ha intervingut l´home al llarg de la seva història.
L´avantprojecte amb el qual es treballa situa aquesta part a la primera planta de l´edifici, amb el cicle de l´aigua com a eix conductor de l´exposició. A l´últim pis també hi ha previst destinar un espai per recollir tota la documentació que es pugui trobar sobre sistemes lacustres. Finalment, es volen acollir les entitats que treballen en protecció medioambiental a la comarca, com ara Limnos, l´Escola de Natura, el Consorci de l´Estany o la Universitat de Girona.
La col·lecció Darder tindrà el seu lloc al soterrani de l´edifici, encara que, com ha remarcat Bosch, «no es tracta de tornar a posar allò que hi havia al mateix lloc, sinó de reinterpretar».
En aquest sentit, a banda de la col·lecció, s´informarà sobre la figura de Francesc Darder i la seva relació amb la ciutat, el funcionament de la taxidèrmia i la funció pedagògica dels museus de ciències naturals del segle dinou.
Finalment, a la planta baixa hi haurà un espai dedicat a exposicions temporals relacionades amb el medi ambient i una botiga.