El Consorci de l’Estany recupera una planta protegida per reintroduir-la a l’entorn de l’Estany de Banyoles.
Es tracta de la Potamogeton perfoliatus, una espècie vulnerable que només es conserva al Pallars Sobirà
El Consorci de l’Estany ha portat a terme aquest matí els treballs per retornar al rec de Can Teixidor, a l’alçada de l’escola de La Draga, la planta protegida Potamogeton perfoliatus. Es tracta d’una espècie aquàtica en risc que ha desaparegut de diversos indrets de Catalunya i actualment només se’n coneix una població en un estany del Pallars Sobirà. Ara es reintroduirà en diferents punts de la conca lacustre.
A Banyoles aquesta planta s’havia anat localitzant antigament en diversos indrets al voltant de l’estany, en estanyols o en alguns dels recs, però la seva presència era cada vegada més rara i es trobava en una situació crítica. El març de 2021 l’equip tècnic del Consorci de l’Estany va detectar un únic rodal al rec d’en Teixidor, a l’alçada de Cal General, durant els treballs de rescat de nàiades o musclos d’aigua dolça, previs a l’inici dels treballs d’estabilització de marges que havia de dur a terme l’Ajuntament de Banyoles.
El director del Consorci de l’Estany, Albert Tubert, ha destacat que “es tracta d’una troballa d’elevat interès per la biodiversitat de l’estany perquè feia molt temps que no se n’havia trobat” i ha afegit que “és important haver-la recuperat, poder-la reproduir i replantar-la ara en aquest espai”.
Per la seva banda, Ricard Casanovas, cap del Servei de Fauna i Flora del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, ha remarcat que “es tracta d’una planta que pràcticament està desapareixent de Catalunya, està catalogada com a protegida i amenaçada i és una planta aquàtica i això fa hi hagi més interès en la seva recuperació”. Ricard Casanovas ha afegit que “és una planta que al ser aquàtica no és fàcil de reproduir i celebrem i agraïm aquesta prova que s’ha fet al laboratori de nàiades” i ha remarcat que “recuperar plantes autòctones ens permet frenar l’entrada de noves plantes invasores que fan perdre la biodiversitat”.
Els exemplars es van recollir, plantar en testos amb el mateix sediment del rec i es van guardar en un canal del Laboratori de cria de nàiades de l’Estany de Banyoles del Consorci de l’Estany, on s’han mantingut i reproduït. Els treballs s’han portat a terme amb l’autorització i supervisió del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, al tractar-se d’una espècie protegida.
Properament també se’n plantaran exemplars a la riera de Can Morgat i a una de les llacunes de la zona del Paratge de les Cigonyes, als aiguamolls de la Puda.
Espècie vulnerable
La Potamogeton perfoliatus, coneguda popularment com a espiga d’aigua o lila d’aigua, és una planta aquàtica que viu en aigües relativament quietes i poc profundes, floreix a l’estiu formant petites espigues que surten de l’aigua. És una espècie protegida i està recollida en el Catàleg de flora amenaçada a Catalunya, concretament amb la categoria de vulnerable (VU). Anteriorment se n’havia documentat la seva presència en altres indrets com els Aiguamolls de l’Empordà, on va ser vista a finals del segle XIX; al Delta de l’Ebre, on s’havia vist fins a inicis d’aquest segle; i a la riera de Merlès, on se’n van localitzar exemplars fins fa una dècada aproximadament. La única població important que queda a Catalunya es troba en un estany del Pallars Sobirà i ara de nou a l’Estany de Banyoles.
El Consorci de l’Estany, juntament amb tècnics del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, continuaran reproduint-la al Laboratori de cria de nàiades de l’Estany de Banyoles.
29/03/2023