Protecció de tresors ambientals
14-07-2010:CAM - Diari de Girona / C. DE PUIG - «Territoris ecològicament valuosos». Aquest és el pretext de la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya per continuar amb la seva tasca de protecció del territori català.
La Fundació Territori i Paisatge de l´Obra Social de Caixa Catalunya ha estat pionera a Catalunya i a Espanya en el que s´anomena la propietat social, que significa l´exercici dels drets privats de propietat amb uns criteris d´interès públic. El que fa la Fundació és conservar territoris ajudant altres entitats tant públiques com privades que vetllen per la conservació d´algun territori que té un especial interès natural.
La Fundació col·labora i gestiona un 3 per cent del territori català exercint sobre una mica més de 86.000 hectàrees catalanes en mans públiques i gairebé un total de 1.500 hectàrees més que es troben en mans privades. A la demarcació de Girona la Fundació col·labora en set comarques, sota responsabilitat de diverses entitats públiques i privades i la seva gestió recau sobre un total de 36.673,80 hectàrees.
La fórmula per poder gaudir en un futur del territori català és vetllar perquè tant usuaris com propietaris estiguin conscienciats que s´ha de ser responsable pel que fa a l´ús de la terra, els recursos naturals, culturals i paisatgístics. La Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya gestiona conjuntament amb els propietaris els territoris amb la intenció d´afavorir que s´hi intervinguin.
Noves adquisicions
La Fundació Territori i Paisatge va fer el passat any 2004 noves i significatives aportacions en aquesta tasca de gestió mitjançant l´adquisició de nous territoris ecològicament valuosos.
Entre les sis adquisicions de l´any 2004, a les comarques gironines es va adquirir Can Puig de Fitor a les Gavarres i cinc peces de la Rubina als Aiguamolls de l´Empordà. Aquestes adquisicions es van fer tenint en compte les col·laboracions conjuntes en la gestió que s´establirà amb els Parcs Naturals, Consorcis i altres entitats que operen a la zona.
El 20 de maig la Fundació Territori i Paisatge va adquirir la finca de Can Puig de Fitor a la comarca del Baix Empordà i dins l´Espai Natural de les Gavarres. És una finca amb un total de 170,62 hectàres on l´alzinar, que és el bosc originari de la zona, i la sureda, que ha ocupat grans extensions com a resultat de l´explotació forestal per la indústria del suro, caracteritzen el paisatge.
Actualment, però, afavorits pels incendis i per l´abandó progressiu que hi hagut en els conreus i a causa de l´activitat forestal el pi blanc, el pi pinyer i el pinastre dominen ja gran part del territori. A les obagues i en algunes fondalades apareixen rouredes i castanyedes. Monuments funeraris del Neolític i nuclis medievals són alguns del elements amb gran valor arquitectònic i històric que formen part de l´extraordinari patrimoni cultural localitzat a les Gavarres.
El paratge de la Rubina està inclòs dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà. La característica més destacada d´aquesta zona de l´Empordà són les més de 400 peces de dimensió reduïda, aproximadament 0,21 hectàrees, que estan limitades per recs i on hi ha una gran riquesa d´invertebrats i amfibis i vores de tamarius.
A l´hivern s´entollen les peces més baixes i es converteixen en un punt d´alimentació d´alguns ocells aquàtics. El 28 de juliol la Fundació va adquirir diverses d´aquestes peces i la seva gestió està a càrrec de conjunta col·laboració amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà, l´Associació Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà i el Servei de Control de Mosquits de la badia de Roses i el Baix Ter.
Convenis i programes
Una altra cosa de les que s´han fet per reforçar aquesta tasca de protecció ha estat la declaració per part del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya de propietats d´arreu de Catalunya com a Refugis de Fauna Salvatge, com ara la reserva del Ter Vell, al Baix Empordà, i la de Mig de Dos Rius, a l´Alt Empordà.
Després d´un segon inventari d´aquesta última zona, i veure que hi ha hagut una evolució favorable de les espècies que es volien protegir, es van realitzar tasques com replantar arbres de ribera i es va col·locar nou mobiliari com un aparcament de bicicletes, bancs i papareres i també es va senyalitzar la reserva al municipi de Sant Pere Pescador. D´aquesta reserva natural es van editar 2.000 exemplars d´un mapa desplegable.
El 2004 la Fundació també va adquirir una nova finca al municipi de les Preses i que va passar a formar part de la reserva del Bosc de Tosca. La reserva s´estèn sobre part del volcà Croscat i acull unes 25 hectàrees dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La Fundació ha cedit algunes finques del Bosc de Tosca, de les quals és propietària l´Ajuntament de les Preses, per donar peu a la continuació de la col·laboració amb el projecte LIFE, del mateix ajuntament.
Una altra de les vies per les quals la Fundació treballa és mitjançant els convenis d´assessorament amb algun altre organisme públic que ja gestiona un determinat espai. A les comarques gironines es va fer un conveni amb l´Ajuntament de Bellcaire d´Empordà amb l´objectiu de treballar conjuntament per tractar la reinundació de l´estany de Bellcaire. A l´estany de Banyoles també es va acordar una col·laboració entre el Consorci de l´Estany i el Departament de Medi Ambient i Habitatge.
Els ajuntaments d´Avinyonet de Puigventós, Vilanant i Llers van signar un conveni conjunt amb la Fundació per tal de treballar per la conservació de l´espai de la Garriga d´Empordà, amenaçat per diversos usos insostenibles.
També es van renovar convenis ja existents com un amb l´Ajuntament de Planoles, al Ripollès, un dels objectius del qual va ser assegurar la reproducció dels voltors a la zona, i a l´Alta Garrotxa es va construir un Punt d´Alimentació Suplementària per al trencalòs.
15/08/2005