Català | English | Español
logo consorci vista a�ria
ombra menu


SEU-e

Xarxa Natura 2000 i Life Nature
Logos Institucions Natura 2000 Ramsar Convention
on Wetlands Ajuntament de Banyoles Ajuntament de PorqueresDiputació de GironaGeneralitat de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi NaturalEuropean Commission - Environment - LIFE Programme

Notícies

Primeres actuacions de l'estació de prevenció d'entrada de musclo zebrat a l’Estany de Banyoles

El passat 1 de març es va presentar la nova estació de desinfecció d’embarcacions que permetrà millorar la seguretat envers el risc d’entrada d’espècies invasores a les aigües de l’Estany. El nombrós moviment d’embarcacions que hi ha i el fet de tenir les aigües de l’Estany lliures d’espècies que podrien alterar el paisatge, els ecosistemes i els usos actuals de forma molt important, i provocar un costes econòmics afegits. Per això, en el marc del LIFE Potamo Fauna,  el Consorci de l’Estany juntament amb els ajuntaments, han construït i posat en marxa una unitat mòbil de desinfecció d’embarcacions i materials que comporten un risc en l’entrada d’aquestes espècies com per exemple el musclo zebrat.

El LIFE Potamo Fauna, a través del Consorci de l’Estany, construeix una estació mòbil de desinfecció del musclo zebrat per embarcacions a l’Estany de Banyoles
La prevenció per evitar l’entrada d’aquesta espècie exòtica invasora és una de les prioritats de gestió a l’espai natural protegit de l’Estany de Banyoles

 En el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” s’ha creat una estació mòbil de desinfecció del musclo zebrat (Dreissena polymorpha) per embarcacions a l’Estany de Banyoles.

L’expansió i colonització del musclo zebrat a noves masses d’aigua fluvials o lacustres és una realitat indiscutible a casa nostra. Els canvis i danys, tant ecològics com econòmics, que pot provocar aquesta espècie exòtica invasora poden arribar a ser enormes. L’Estany de Banyoles no està exempta d’aquesta amenaça i per aquest motiu s’han de posat en marxa accions importants de prevenció com és el cas de l’estació mòbil de desinfecció per evitar l’entrada d’aquesta espècie. Des de l’any 2012 l’Agència Catalana de l’Aigua realitza un control de les aigües de l’Estany dins la xarxa de seguiment de Catalunya per confirmar la presència o absència de musclo zebrat; fins a dia d’avui els resultats ens indiquen la No presència a la zona.

El Consorci de l'estany i el projecte LIFE Potamo fauna a televisions locals

El programa la Tribu de Tv Banyoles i Girona en Directe realitzen una entrevista i un ampli reportatge al coordinador del Consorci de l'Estany, Miquel Campos.

El contingut permet conèixer les tasques desenvolupades pel Consorci de l'Estany i la marxa del projecte de conservació LIFe Potamo fauna.

Descobrir els rentadors de Banyoles i conèixer les històries dels peixos de l’Estany els trets principals del Dia Mundial de les Zones Humides

  •  Unes 50 persones participen de les activitats del Dia Mundial de les Zones humides promogut pel Tractat Ramsar.
  •  El divendres 3 de febrer unes 22 persones van assistir a diverses xerrades sobre l’Espai Natural i medi ambient, i el diumenge 5 es va fer una ruta per descobrir els rentadors dels recs de Banyoles.

Banyoles, 6 de febrer de 2017.

Un any més el Consorci de l’Estany conjuntament amb l’agrupació naturalista LIMNOS i el Museu Darder, organitzen diverses activitats per celebrar el dia mundial de les zones humides; data que commemora la signatura del Conveni Ramsar l’any 1971 per a la protecció d’aquestes ecosistemes.

Activitats Dia Mundial Zones Humides 2017
Els dies 3 i 5 de febrer es realitzen activitats en motiu del Dia Mundial de les Zones Humides

 
El Dia Mundial de les Zones Humides commemora la signatura del Conveni Ramsar per a la protecció d’aquests ecosistemes signat el 2 de febrer de 1971. Ramsar és el primer tractat modern, de caràcter intergovernamental, sobre conservació i ús sostenible dels recursos naturals. El Dia Mundial de les zones humides té com a objectiu divulgar el valor d’aquests tipus d’espais naturals, uns dels més productius i rics de la Terra i, a la vegada, dels més fràgils i amenaçats. 

Experts de flora i fongs visiten la zona lacustre de l’Estany

Porqueres. Notícia extreta de Radio Banyoles. Escoltar l'audio aquí

  • Els assistents van participar en les IV Jornades de Conservació de Flora i Funga que es va fer a Olot i la visita va anar a càrrec del Consorci de l’Estany.
  • Els visitants van comprovar les nombroses actuacions de restauració de la vegetació de l'entorn de l'Estany, se'ls va explicar la gestió dels prats i de les espècies exòtiques de plantes i finalment van conèixer la única espècie de planta protegida estricament a l'Estany: la falguera Thelypteris palustris.

Peixos, nàiades i cargolines de ribera protagonistes de l’expositor del LIFE Potamo Fauna a la Fira de Sant Martirià de Banyoles

Un any més El Consorci de l’Estany aprofita la fira per a realitzar un muntatge per a sensibilitzar ambientalment de la importància de la fauna autòctona que viu a l’Estany de Banyoles i als rius Ter, Fluvià i Muga.

Entre 15.000 i 20.000 persones passen per la Fira aprofitant el bon temps del cap de setmana, destacant també que el divendres es van acollir a més de 900 escolars.

S’exposen espècies sensibles objecte del projecte LIFE Potamo Fauna com les nàiades, els peixos autòctons i les cargolines de ribera, aquestes últimes també objecte de l’”Any Vertigo” de la Societat Espanyola de Malacologia.

Troben una tortuga mossegadora a l’Estany de Banyoles

  • El seu aspecte crocodilià i la seva potent mossegada la fan atractiva per als aficionats als terraris, però alliberats al medi poden representar un perill.
  • L’exemplar fa menys de 20 cm., però quan són adults poden arribar als 50 cm. i 16 kg de pes.
  • L’alliberament de tortugues aquàtiques exòtiques representa una greu amenaça pels ecosistemes, especialment per a les tortugues autòctones.
 

Alliberades 5 tortugues d’estany a les llacunes de Can Morgat de Porqueres

Més de 40 persones participen de l’activitat el 5 de juny que ha estat un dels actes principals organitzats per Limnos, la Fundació Catalunya-La Pedrera i el Consorci de l’Estany en el marc de la Setmana de la Natura de Catalunya.

Les tortugues d’estany (Emys orbicularis) han estat criades al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera i son resultat de l’aplicació del pla de continuïtat del projecte de recuperació de l’espècie iniciat pel Consorci de l’Estany en el Projecte LIFE Estany l’any 2010.

Aquesta primavera s’han alliberat 50 exemplars de tortuga d’estany al riu Ter criats en captivitat amb l’objectiu de recuperar aquesta espècie amenaçada

En els reforçaments, previstos en el projecte LIFE Potamo Fauna, s’hi ha sumat aquest dimecres escolars de Flaçà i Sant Jordi Desvalls
 
Aquesta any, a més, han nascut els primers 5 exemplars criats en captivitat a les noves basses de cria del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera
 
Flaçà, 1 de juny de 2016,

Mans per la conservació de la tortuga d’estany a Can Morgat!

El diumenge 5 de juny vine a conèixer la tortuga d’estany i participa en la seva conservació!

En el marc de la Setmana de la Natura et proposem conèixer el bonic entorn de les llacunes de Can Morgat, a tocar de l’Estany de Banyoles, i també la tortuga d’estany, una espècie autòctona en perill d’extinció. Realitzarem una activitat de descoberta de l’espai i la tortuga a través d’un joc interactiu d’una aplicació per mòbil anomenada “Emysapp, la tortuga d’estany en joc”, farem un cens de tortugues, revisarem trampes, i finalment, alliberarem 5 tortugues d’estany a la llacuna de l’Artiga de Can Morgat.

El Consorci del Ter crea micro aiguamolls a Flaçà per recuperar poblacions de tortuga d’estany i altres rèptils i amfibis
L’actuació s’emmarca en el projecte LIFE Potamo Fauna i s’acompanya de l’alliberament de 150 exemplars de tortuga criada en captivitat fins l’any 2017

Salt, 10 de març de 2016,

Aquest hivern en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna “Conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga” s’han creat 12 basses temporànies mediterrànies (3170*-Annex I de la Directiva Hàbitats) de formes, fondàries i grandàries diferents amb l’objectiu que establint un hàbitat adequat per a l’herpetofauna fluvial, es puguin recuperar poblacions de tortuga d’estany (Emys orbicularis) i millorar poblacions d’altres espècies d’amfibis i rèptils d’interès europeu. Serien la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), el tritó verd (Triturus marmoratus), el tòtil (Alytes obstetricans), el gripau d’esperons (Pelobates cultripes), el gripau corredor (Epidalea calamita) i la reineta (Hyla meridionalis). Les actuacions que s’han executat al terme municipal de Flaçà dins el Lloc d’Importància Comunitària “Riberes del Baix Ter (ES5120011)” s’han portat a terme des del Consorci del Ter.

Xerrades i una excursió per celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides al Pla de l'Estany del 2016

Una cinquantena de persones han participat aquest cap de setmana (els dies 5 i 7 de febrer de 2016) en els diferents actes organitzats pel Consorci de l’Estany, Limnos i el Museu Darder amb la col·laboració del projecte LIFE Potamofauna i l’Associació de veïns de Corts, en motiu del Dia Mundial de les Zones Humides. 

Les espècies Vertigo moulisiana i Vertigo angustior escollits per la Societat Espanyola de Malacologia com a mol·lusc de l’any 2016

Enguany es posa en marxa la campanya “Un any de Vertigo”, en el marc del projecte europeu LIFE Potamo Fauna, per donar-los a conèixer a la societat.

Micromecenatge per apadrinar tortugues d´estany en perill

Entitats gironines treballen en la recuperació i la protecció d'un rèptil en risc d'extinció.

Es poden apadrinar tortugues d’estany que seran alliberades a l’Estany de Banyoles, i també es pot apadrinar un espai amb tortugues com les llacunes de Can Morgat. El Consorci de l’Estany és també una de les entitats col·laboradores en aquest projecte desenvolupat per la Fundació Emys i Limnos.Mapa del site Formulari de contacte Tornar a l'inici L'Estany - Projecte Life